marți, 17 mai 2011

Nana Nauwald - artista vizionara si invatatoare a posturilor corporale ecstatice


Nana Nauwald


Nana Nauwald este artista vizionara, autoare, doctor docent in „Ritualuri ale perceptiei” si de asemenea experimenteaza si cerceteaza starile samanice de constiinta. Ea este autoarea si/sau co-autoarea, impreuna cu Dr. Felicitas Goodman, a cartilor :
Ecstatic Trance ,Your Door to Altered States of Consciousness




si Flying with Shamans in Fairy Tales and Myths ,




In viata Nanei Nauwald, explorarea constiintei se ingemaneaza cu arta , ea fiind o artista consacrata pe plan international.
Cand pictez, nu mai gandesc. Atunci ma aflu intr-un spatiu impersonal, fara ego. Dinauntrul acestui spatiu se nasc picturile mele, iar mesajele si cunoasterea spirituala se manifesta prin culori si forme. Cand pictez, sunt intr-o stare clara de constiinta extinsa”


Cautarea esentei dincolo de aparentele vietii, a “ceea ce lumea tine strans in profunzimea ei” (Goethe), reprezinta drumul de o viata a Nanei Nauwald.
Cunoscand numeroase forme (pictura, scrisul, mentoratul, calatoritul), creativitatea plina de viata a Nanei este amprentata de experienta ei de decenii in starile samanice de constiinta ale triburilor indigene, in special din zona Amazonului si Nepalului . Subiectul cel mai de interes pentru Nana il reprezinta posturile de transa vindecatoare.



Intalnirea cu Felicitas Goodman i-a deschis Nanei Nauwald noi drumuri catre traditiile samanice ale stramosilor nostri europeni. Felicitas D. Goodman a fost Doctor in Antropologie, lingvista si profesoara la universitatea din Columbus/Ohio cu specializarea „posturi extatice de transa”.
Felicitas Goodman i-a fost invatatoare si prietena apropiata Nanei.
Mai multe despre activitatea Dr. Felicitas Goodman puteti accesa la adresa de web :
Nana este preocupata in principal de sursele vechi de cunoastere ale samanismului european. Din aceasta cunoastere ancenstrala si din cunoasterea primita de la triburile indigene ea cauta sa descopere noi cai de experimentare a naturii si a constiintei.

Extinderea constiintei
Formele de constiinta extinsa din diferitele culturi exista inca din timpul primelor dovezi ale culturii umane, pe toate continentele planetei. Pe cat de diferite sunt culturile, pe atat de diferite sunt metodele si tehnicile prin care se pot induce in mod deliberat starile de transa samanica. Plantele psihoactive, posturile corporale, ritmurile, cantecul, mantrele, postul, dansul si tehnicile de respiratie reprezinta principalele cai de acces.
Tehnicile samanice de extindere a constiintei permit deplasarea filtrelor de perceptie, astfel incat ne putem oricand redeschide catre numeroasele lumi cu care nu avem contact in starea de constiinta obisnuita.Aceste tehnici pot de asemenea deschide portaluri catre campurile de constiinta transpersonala, in care sunt stocate toate informatiile existentei si ale potentialului fiintei, o retea vie si mereu in schimbare.



Extazul



Termenul de “extaz” provine din grecescul “extasis”, “a pasi in afara”, “a fi in afara”, “transportare”, “cel mai inalt abandon”.
Starea naturala a omului este cea de uimire extatica si n-ar trebui sa ne multumim cu mai putin” (Revista Midpeninsula Free University, California 1969)
Experienta ecstatica se caracterizeaza prin starea plina de bucurie si lipsita de frica in care suntem constienti de viata cu toate simturile, printr-un sentiment al dulcetii, care contine simultan sentimentul de “acasa” si de “amplitudine”, fara limitarile timpului si spatiului.
Atingerea acestei stari este posibila cu ajutorul deprivarii senzoriale extreme (de exemplu prin post, izolare, asceza, meditatie) sau expunerea intentionata la un stimul (de exemplu la ritm, dans, cantec, tehnici de respiratie, plante psihoactive, durere).
Experientele ecstatice au influentat inca din epoca primitiva perceptia de sine si perspectiva asupra lumii a omului. Experientele extatice au deseori o intensitate si un impact ridicat. Ele purifica si schimba oamenii, modifica perspectivele, atitudinea asupra vietii si valorile, aduc sens si declanseaza procese vindecatoare.
Extazul patrunde mai adanc, ajunge mai sus decat bucuria obisnuita si nu se insuseste altfel decat prin disciplina si iscusinta.
Alan W. Watts